| Bilim | Teknoloji | Sağlık | İş Dünyası | Eğitim



Bilim ve teknoloji güneşi bu kez Kastamonu’da yükseldi. STEM & Makers Fest/Expo, 25-26 Eylül 2021 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Lab, Ankara Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği, Kastamonu Üniversitesi ve Millî Eğitim Bakanlığı işbirliği ile Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Kapsayıcı bir bakış açısıyla toplumun her yaş kesiminden bireyleri bilim ve teknoloji ekseninde bir araya getiren STEM & Makers Fest/Expo ile katılımcıların bilim ve mühendislik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği sergi, bilim şovları ve atölye çalışmalarıyla üreten bilim kültürü teşvik edilmektedir. Toplamda 200 bini aşkın katılımcının etkin katılım gösterdiği STEM & Makers Fest/Expo’ya katılım ücretsizdir. Yeni normalleşme sürecinde katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Kimyanın Gizemli Renkleri, Nanoteknoloji, Öğrencinin Kimyası bilim şovları, etkileşimli Leonardo’nun Makineleri sergisi ve her yaştan katılımcıya hitap eden Kaosun Ritmi, Böcek Robot, Geometrik Tasarım, Denge Piramidi, Mekatronik, Mühendis Beyinler, Mühendis Çocuk: Elektronik 101, FabLAB, Genlerin Dünyası, Einstein STEM Lab, TI Teknolojileri ile STEM, Ölçme ve Değerlendirme: PISA ve TIMSS, 3 Boyutlu Tasarım gibi birbirinden farklı atölye çalışması gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında yer alan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Ahmet Kaçar, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Demirkıran ve Hacettepe STEM Maker Lab Başkanı ve STEM Maker Fest/Expo Koordinatörü Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı gerçekleştirilen etkinliğin bireylerin bilim ve teknoloji kültürüyle yetiştirilmesi sürecinde bu tür etkinliklerin önemi ve katkıları hakkında paylaşımlarda bulundu. Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı ayrıca festivali destekleyen Ankara Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği başta olmak üzere etkinliğe katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti. STEM & Makers Fest/Expo Kastamonu Koordinatörü olan Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Kaya, toplumun her kesiminden bilim ve teknoloji meraklılarını bir araya getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Başta çocuklar olmak üzere 7’den 77’ye bilim ve teknoloji meraklılarını buluşturan bilim şenliği STEM & Makers Fest/Expo etkinliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Lab, Milli Eğitim Bakanlığı ve ABD Ankara Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen etkinlik, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (BAİBÜ) gerçekleştirilen "STEM and Makers Fest/Expo" etkinliğine katılan çocuklar, farklı bilimsel çalışmaları görerek ve yaparak deneyimleme fırsatı buldu.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) kongre merkezinde gerçekleştirilen Stem and Makers etkinliklerine katılan çocuklar, farklı bilimsel çalışmaları hem görerek hem de yaparak öğrendi.

Türkiye'nin teknoloji yıldızlarının bulunması amacıyla 30 ilde hayata geçirilen ve 27 ilde daha açılacak olan Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nin Öğrenci Seçme Sınavı'na başvurular başladı. Adaylar, ön başvurularını 4 Temmuz'a kadar yapabilecek.

19 Haziran 2021 tarihinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, bilim iletişimi alanında uzman Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı ile birlikte Kayseri Bilim Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, NEVÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi kurmak için çalışmalara başladı. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya'ya yeni nesil bir Bilim ve Teknoloji Müzesi kurma çalışmaları kapsamında NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve beraberindeki heyet Kayseri Bilim Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kayseri Bilim Merkezi görevlisi Lütfiye Aydın’dan bilgi alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çolakoğlu ve beraberindekiler, NEVÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin kurulması sürecinde Kayseri Bilim Merkezi ile yapılacak bilgi alışverişi ve işbirliklerine yönelik heyetler arası teknik görüşmeler gerçekleştirdiler. Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, "NEVÜ olarak farklı paydaşlarla işbirliği yaparak Endüstri 4.0 çağında yeni nesil Bilim ve Teknoloji Müzelerine olan ihtiyaca cevap verecek çağdaş öğrenme yaklaşımlarını örneğin teknoloji destekli esnek öğrenme yaklaşımı (flipped learning in informal settings) gibi yaklaşımları temel alan bir müze kurmayı planlanıyoruz. Bu kapsamda çalışmalara başladık. 30 Haziran 2021 tarihinde ECSITE (Avrupa Bilim Merkezi ve Müzeleri Platformu), Danimarka Experimentarium Bilim Merkezi, Hollanda NEMO Bilim Merkezi gibi Avrupa'nın en büyük bilim merkezi yöneticilerinin de katıldığı bir toplantı yaparak kendileriyle işbirliği detaylarını görüştük" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Arduino kartı Tinkercad internet sitesi üzerinden kodlayarak, duman veya zehirli gaz tespit edildiğinde otomatik olarak açılan kapı sistemi tasarlıyoruz.

Karantina günlerini farklı alanlarda hobiler edinerek, faydalı ve aynı zamanda eğlenceli bir şekilde geçirmenizi sağlayacak kanalları sizin için bir araya getirdik. İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz, YouTube üzerinden yayın yapan bu hobi kanalları umuyoruz karantina sürecini iyi bir şekilde atlatmanıza yardımcı olur.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), illere gönderdiği yazıda, özel okullar da dahil, özel öğretim kurumlarının, eğitim ve öğretim hizmetlerinden alınan Katma Değer Vergisi'nde (KDV) yapılan indirimi, öğrenci velisi veya kursiyerlere iade etmeleri konusunda u...

ÖSYM, ALES sonuçlarını açıkladı. Adaylar, sınav sonuçlarına ‘https://sonuc.osym.gov.tr’ internet adresinden erişebilecek.

Hibrit eğitim sistemi, son günlerde adının sıkça zikredilmesi dolayısıyla detayları ile birlikte araştırılmaya başlandı. Yüz yüze eğitim ile uzaktan eğitimin bir araya gelmesiyle genel hatları oluşturulan hibrit eğitim, okuldaki kapasitenin belirli ora...

Çelikten yapılmış bir geminin nasıl yüzebildiğini merak ettiniz mi? Çelik bir cıvatayı bir bardak suyun içine koyarsanız cıvata hızla dibe batar. Peki, çelik bir gemi nasıl oluyor da yüzebiliyor ve batmadan çok ağır yükleri taşıyabiliyor?

YÖK üniversite tercihi yapacak adaylar için Kovid-19 salgınının risklerini en aza indirgemek amacıyla “Üniversiteni Keşfet YÖK Sanal Fuarı” düzenliyor. Bugün devam eden fuarla adaylara, tercih edecekleri üniversite ve programların dijital ortamda tanıtılması hedefleniyor.

Üniversiteler, iyi öğrencileri kapmak için birbiriyle yarışıyor. Başarıya göre 7.800 TL’ye varan bursların yanı sıra yurt, yemek, yurt dışı eğitim gibi olanaklar sunanlar bulunuyor. Spor salonu ve sinema üyeliği, bilgisayar, uçak bileti gibi pek çok avantaj sağlayan üniversiteler de var bazı bölümleri seçenlere 5 yıllık iş garantisi vadedenler de...

15 Ağustos’tan itibaren telafi eğitimine başlayacak olan özel okullar, hazırlıklara hız verdi. Terakki Vakfı Okulları da sınıflarını yeniden dizayn etti. Mesafeli dizilen sıraların önüne pleksiglas bölme monte edildi.

MEB, liselere yerleştirme sonuçlarını açıklandı. Adaylar sonuçlarını meb.gov.tr adresinden öğrenebilirler.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınav sonuçlarını kapsamlı bir analiz raporu ile birlikte açıkladı. Bugün ayrıca LGS 2020 tercih ve yerleştirme kılavuzunu da yayınladı.

MEB tarafından LGS kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları 'meb.gov.tr' adresinden açıklandı. MEB'in yayımladığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporı'na göre, sınava 42 farklı ilden katılan 181 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayar...

Günümüzde otomasyonun ve yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması hem ulusal hem de küresel iş piyasalarında ciddi dönüşümlere yol açmaktadır. Artık büyük data analitiği (big data analytics) ve bulut teknolojileri farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönüşümler iş piyasasında işlerin insan ve makine katkı oranını sürekli insan işgücü aleyhine değiştirmektedir. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun raporunda ele alınan 12 farklı endüstriyel sektörde 2018 yılında toplam görev saatlerinin ortalama yüzde 71’i insanlar tarafından gerçekleştirilirken bu oranın 2022 yılında yüzde 58’e düşmesi öngörülmektedir (World Economic Forum, The Future of Jobs Report 2018).

İlkokullarda beden eğitimi ve oyun ile bilişim derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi gündemde. Derslerin giderek ellerinden alındığını belirten sınıf öğretmenleri, uygulamaya karşı. İlkokulda sadece alan bilgisinin yeterli olmadığını kaydeden eğitimciler ise sınıf öğretmenlerinin tüm derslerde gerekli donanıma sahip olduklarına dikkat çekiyorlar.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin son on yılda sadece eğitime daha fazla öğrenci kaydetmekle kalmadığını, aynı zamanda bu öğrencilerin öğrenme neticelerini de artırmakta iyi bir ilerleme kaydet...

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde, 31 Ağustos'ta açılacak okullarda alınacak önlemler yer aldı.

Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından son dakika pedagojik formasyon açıklaması geldi. Milli Eğitim Bakanlığı yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi ile ilgili alınan yeni kararı açıkladı. Bu karar binlerce öğretmen adayı tarafından...

ALES başvurularıyla ilgili açıklama geldi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, ALES/1 için yeniden başvuru yapılabileceğini, önceden başvuranlarında sınav merkezi tercihlerini güncelleyebileceğini söyledi. Peki, ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

YÖK tarafından, koronavirüs salgını sürecinde kısıtlanan öğrenci hareketliliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve bu süreçte Türk üniversitelerinin yurtdışında dijital ortamlarda da tanıtılabilmesini sağlamak için ilk sanal fuar 20-22 Temmuz'da dijital ...

Bütün dünyadan öğrencilerin katıldığı Bilim yarışmasına Türk öğrenci damga vurdu. Rusya’da her yıl düzenlenen Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması'nda 5’inci sınıf öğrencisi Begüm Tofan, matematikte birinci olarak altın madalya kazandı.Öğretmenleri öğrencinin başarısının arkasında ise çok çalışma ve analitik düşünmeye verdiği önem olduğunu söylediler. Geçtiğimiz yıl da matematik alanında altın madalya gelmişti.

Bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı enstitü, fakülte ve yüksekokul kurulması, kapatılması, birleştirilmesi ile adlarının değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Dün TYT ile başlayan YKS maratonu bugün, AYT ile devam etti. Adayların 15.45'te YDT'ye girmesiyle üniversiteli olma maratonu sona ermiş olacak. Uzmanlar, bugün yapılan AYT sorularını değerlendi. İşte o değerlendirmeler:

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Direktörü Andreas Schleicher, pandemi sonrası eğitim stratejileri hakkında bilgi verirken, Türkiye’nin bu süreçte pek çok ülkeye göre yeterli dijital, tekno...

Bazı asansörlerde cep telefonunuzun neden çekmediğini, uçağa çarpan bir yıldırımın uçağın içindeki insanlara niçin zarar vermediğini ya da arabanızla tünelden geçerken radyoda çalan müziğin neden kesildiğini düşündünüz mü? Peki, bu olayların bir mikrodalga fırın ile ortak noktası ne olabilir?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz mart ayından bu yana sürdürülen uzaktan eğitimin okullar açıldıktan sonra da tamamlayıcı olarak sürdürüleceğini söyleyerek “Yazın ve önümüzdeki yıl da çocuklarımızla teması bırakmayacağız” dedi.

2019-2020 öğretim yılında Vanderbilt Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Serkan Özel’in temel çalışma alanları matematik öğretimi uygulamaları, tek...

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) nasıl uygulanacağıyla ilgili hazırlanan bir animasyon videoyu paylaştı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 18 Mart'ta atanan sözleşmeli öğretmenlerin kararnamelerinin 22 Haziran'da atandıkları illere gönderileceğini açıkladı.

Yeni tip koronavirüsle mücadelede kapsamında geliştirilen robotla yoğun bakım odaları, servis odaları, asansör kabinleri, koridorlar gibi hastane ortamları dahil birçok kapalı alan, ultraviyole ışınlarıyla kendi kendine dezenfekte edilebilecek. Robot, yüzeyin şekli ve konumu ne olursa olsun 360 derece dönebilen mikrop öldürücü ultraviyole radyasyon tüpleri sayesinde dezenfeksiyon işlemini yapabiliyor. Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Orhan Yılmaz, 'Robot kendi kendine dezenfeksiyonu yapacak. Böylece insan sağlığını koruyacak ve hiçbir riski de bulunmayacak. Tüm yüzeylerde kullanılabilecek. Sağlık Bakanlığı onayına sunduk, patent için de başvurumuzu yaptık' dedi.

Uzun süredir devam eden evden çıkmama kısıtlamasına 65 yaş üstü için geçtiğimiz pazar günü; 0-14 yaş için ise 13 Mayıs'ta dört saatliğine ara verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk çocuklara seslenip, sokağa çıktıklarında birlikte oyun oynamak ya da ...

YKS yeni sınav tarihi belli oldu! YKS baraj puanı kaç oldu? YKS ile ilgili son gelişmeler… Türkiye’de milyonlarca öğrenciyi ve öğrenci velisini yakından ilgilendiren YKS ile ilgili önemli değişiklikler yaşandı. Corona virüsü sebebiyle okulların kapalı olduğu ve eğitimin uzaktan devam ettiği ülkemizde, Yükseköğretim Sınavı ile ilgili flaş değişiklikler yaşandı. Öğrenciler, ‘YKS ne zaman’, ‘YKS sınav süresi uzadı mı?’ ve ‘YKS baraj puanı kaç oldu’ aramalarını internette yapmaya başladı. İşte yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin geleceği için önemli olan YKS sınavı ile ilgili son alınan kararlar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu’nun ardından LGS’nin 20 Haziran, YKS’nin de 27-28 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) her oturumunda ve Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı'nda (MSÜ) adaylara sınav binası girişlerinde görevliler...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS'ye girişte maske dağıtılacağını ve dezenfektan uygulaması yapılacağını açıkladı. Kademeli olarak da olsa okulların açılmasını temenni ettiğini belirten Bakan Selçuk, herkesin kendi okulunda sınava gireceğini duyurdu.

MEB, koronavirüs pandemisi nedeniyle zorunlu olarak okul dışında, uzaktan devam eden eğitim sürecinde öğrencilere destek sağlamak amacıyla 750 sorudan oluşan ikinci soru destek paketini yayınladı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA), 11 ve 12'nci sınıflar için yeni nesil sorular ve onlarca kaynak kitap barındıran, ayrıca öğrencilerin ihtiyacına göre akıllı yönlendirme sistemiyle hedeflerine ilerlemele...

Koronavirüs önlemleri nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, bu yıl okul bahçelerinde değil, evlerde yapılacak. MEB, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100’üncü yıl coşkusunu, TRT EBA TV ekranları aracılığıyla her...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yayınladığı videoda çocukları TRT EBA TV'de yayınlanacak 23 Nisan özel yayınına davet etti.

Eve kapandığımız, 16 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencisinin, 4 milyonu aşkın üniversite öğrencisinin uzaktan eğitim aldığı bu dönemde, kuşkusuz gözler online eğitime çevrildi. Bu salgın gösterdi ki tüm dünyada eğitim alanında önemli bir değişim yaşanıy...

MEB tarafından, öğrencilerin bilişim teknolojileri alanında yapay zeka, gömülü sistemler, robotik, ‘big data’ ve kodlama gibi pek çok alanda uluslararası sertifika alabilmeleri için yapılan çalışma tamamlandı. Bu sertifikalara sahip olan öğrenciler ger...

YÖK, doktora mezunlarından yeniden yüksek lisans ve doktora yapmaları halinde istenen ALES şartını kaldırdı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 23 Nisan için çok ciddi hazırlıklarımız var. Yarışmalarımız, bazı yayınlarımız olacak. TRT EBA Televizyonu o günkü yayın içeriğini tümüyle 23 Nisan kutlamasına ayıracak. EBA'da evleri süslemeyle ilgili programlar olacak...

Bilişim Grubu Başkanı ve siber güvenlik uzmanı Şenol Vatansever: 'Zoom uygulamasının 'Gizlilik Politikası’na onay vererek, cihazımız, ağımız ve internet bağlantımız hakkında teknik bilgiler, IP adresi, MAC (fiziksel) adres, diğer cihaz kimliği (UDID), cihaz türü, işletim sistemi ile istemci sürümü, kamera türü, mikrofon veya hoparlör, bağlantı türü, yaklaşık konum, Zoom'un nasıl kullanıldığına dair ilgili bilgiler, toplantı süresi, e-posta adresi, kullanıcının adı, katılım ve ayrılma zamanları, toplantı adı, tarihi ve saati, sohbet durumu gibi çeşitli kişisel verileri iletiyoruz' açıklamasında bulundu.

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi Korona Virüs Pandemisi sonrasında ateş ölçer maske geliştirdi. Ayrıca geliştirilen çip ile ateş ölçer gözlük ve kulaklıklara da takılabilecek.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 50'den fazla kuruluşla birlikte, çocukların Covid-19'u anlayabilmesi ve kabullenebilmesi için Türkçe'nin de aralarında bulunduğu 36 farklı dilde kitap hazırladı.

Türkiye 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100’üncü yılını koronavirüs önlemleri kapsamında evden ama aynı coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. Sınıflardaki 23 Nisan süslemeleri de bu kez ev pencerelerine taşınacak.

Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, alanında önemli çalışmalara imza atan bir hekim olmasına rağmen uzun yıllar akademik camiada yönetici olarak görev yaptı.

Sosyal medyada yer alan Milli Eğitim Bakanı’nın il milli eğitim müdürleriyle acil toplantı yaptığına ilişkin iddialar üzerine bakanlıktan açıklama geldi. Sosyal medyada yer alan iddiaya göre uzaktan eğitim sürecinde öğrencileriyle internet üzerinden il...

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı (İELEV), vakfa bağlı okullarda 'Online Maker Atölyeleri' aracılığıyla verilen eğitimlerle okul kültürünün evlere taşındığını duyurdu.

Dünya’nın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de araştırma yapmaya geç başlanıyor. Lisans seviyesindeki arkadaşların da projelere katıldıkları oluyor elbette. Ancak bu oldukça nadir. Aslına bakarsanız çoğu zaman yüksek lisans seviyesinde bile tam anlamıyla araştırma yapıldığı söylenemez. Araştırma doktora seviyesinde yapılır diye bir ezber tutturulmuş gidiyor.

Akademik lider olmak illa dekan, rektör vs. gibi idari bir işiniz olacağı anlamına gelmiyor. İki yüksek lisans öğrencisiyle bir araştırma grubunuz varsa da, bir laboratuvar yöneticisiyseniz de aslında akademik bir lidersiniz. Sizinle birlikte, kimi zaman farklı işler ve farklı seviyelerde çalışan insanları “yönetmeniz” gerekiyor.

Fotoğraf makinelerindeki flaşlar ile kısa süreli parlak ışık elde ederken ya da radyo dinlerken başka bir kanala geçmek istediğimizde frekans değiştirirken kullandığımız elektronik devre elemanı kondansatördür. Deneyler köşesinin bu etkinliğinde basit bir kondansatör tasarlayıp birçok elektrik devresinde kullanılan bu elektronik devre elemanının çalışma prensibini öğreniyoruz.

Görüntülü iletişim ve video konferans uygulaması Zoom, koronavirüs salgınında giderek popüler hale geldi. Uygulama, her gün çoğu evlerinden çalışan ya da eğitim gören milyonlarca kişiyi internet ortamında bir araya getiriyor.

YÖK tarafından alınan yeni kararla koronavirüs nedeniyle önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrenciler, talep etmeleri halinde 2019-2020 akademik yılı bahar döneminde kayıtlarını dondurabilecek. Kayıt dondurulan süre, azami süreden sa...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sınavı’nda (LGS) soru çıkacak konu ve kazanımları açıkladı.

Yine kendi ekibimizin çok işine yarayan web sayfalarını ve takipçilerimizden gelen önerileri derledik sizler için. STEM & Makers öneriyor! 1- QUIZIZZ: Quizizz ile anketler, sınavlar, quizler oluşturabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz bu içerikleri çabucak değerlendirme ve dönütler verme imkanınız var. Aynı zamanda sayfada diğer öğretmenler tarafından hazırlanmış farklı içerikler de mevcut. 2-DESMOS: Eminiz Matematik öğretmenlerimiz de interaktif araçlara oldukça ihtiyaç duyuyor. Desmos grafik çizimleri konusunda oldukça etkili bir araç. Tüm öğrenci ve öğretmenler bu platformda matematiksel işlemleri grafiğe dökebilir ve sosyal medyada rahatlıkla paylaşabilir. Kullanıcı dostu bir arayüzü var. 3-FLIPGRID: Flipgrid, 180’den fazla ülkede, milyonlarca doktora öğrencisi, eğitimci, öğrenci ve aileler tarafından aktif olarak kullanılan, video tartışma ve geri bildirim verme platformu. Flipgrid ile öğrenciler kısa videolar kaydeder ve birbirlerinin videolarına cevap verebiliyor. Eğitimciler videoları izleyebilir, öğrencilere anlık geri bildirimlerde bulunabilir ve hatta videolar üzerinden değerlendirme yapabilir. Flipgrid ile ödevler, projeler verebilir, hatta tüm öğrencilerinizin çalışmalarını puanlayabilirsiniz. 4-PROPROFS: Bu platformda, küçük quizlerin yanı sıra bulmacalar, akıl oyunları, anketler, tartışmalar, kurslar hazırlayabiliyorsunuz. Belli bir yere kadar ücretsiz kullanabildiğiniz çok farklı hizmetler sunabilen bir sen sayfası. Gezinirken bir kaç Türkçe içeriğe de rastladık. 5-EDPUZZLE: Edpuzzle tersyüz sunıf uygulamalarında kullanılabilecek başarılı bir uygulama. Edpuzzle uygulaması ile internette bulunan herhangi bir videoyu kullanarak kendi sesinizle anlatım yapabilir ve buns sesli notlar ekleyebilirsiniz. Hatta video boyunca öğrencileriniz için sorular ekleyip videolara eklenen sorulara öğrencilerin verdikleri cevapları gözden geçirebilirsiniz. 6- POWTOON: Tüm yaş gruplarının kolaylıkla içerik hazırlayabileceği animasyonlu-sunumlar ve videolar oluşturabileceğiniz bir site. 7-KAHOOT: Oyun tabanlı bir öğrenme platformu. Karantina bitene kadar öğretmenlere premium hesaptan ücretsiz yararlanma fırsatı da tanıyor. Kendi küçük mücadele oyununuzu hazırlayıp öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Biz denedik! Çok eğlenceli! 8-STORYBİRD: Kendi küçük şiir veya masal kitaplarınızı oluşturabileceğiniz, yaratıcılığı besleyecek bir sürü görselle dolu web sayfası. İsterseniz başkalarının oluşturduğu öykülere de göz atabilirsiniz! Ayrıca kullanımı da oldukça kolay! 9-PADLET: Online bir mantar panonuz olsun ister miydiniz? Üstelik tüm öğrencileriniz sizin bu mantis panonuzun içeriğine erişebilsin. Üstelik bu panoya pek çok farklı türde döküman ekleyebiliyorsunuz. 10-QUIZLET: Kelime öğrenmek her dil için önemli bir kazanım değil mi? Her ne kadar QUIZLET dil eğitimcilerinin sıklıkla kullandığı bir platform olsa da biz yaratıcılığınıza güveniyoruz.

Dünyanın pek çok ünlü müze ve sanat kuruluşu bugünlerde sanal ortamda ücretsiz olarak ziyaretçi kabul ediyor veya yine sanal ortamda gösterilerini ücretsiz olarak yayınlıyor. Türkiye’de de bazı müzeler kapılarını ücretsiz olarak açtı. Tabii sanal olara...

YÖK tarafından, denkliği kabul edilen üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin denklik işlemlerinde 9 Mart'tan itibaren KKTC'de bulunma şartı aranmayacak. Öte yandan YÖK'ün aldığı kararlar, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan, YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer almayan üniversiteleri kapsamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden "uzaktan eğitim" dersleri başladı. TV yayınından dersi kaçıranlar için eş zamanlı olarak ders tekrarları burada olacak. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ders tekrarlarına haberimizdeki linklerden ulaşabilecekler.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ÖSYM Başkanlığı'na soru hazırlamada dikkate alması gereken müfredat kapsamını güncelleyen yazıyı gönderdi. YKS'de üniversite adayları, 9, 10 ve 11'inci sınıf müfredatlarına ek olarak 12'nci sınıf öğretim programl...

LGS’nin sadece birinci dönem müfredatı ve kazanımlarını kapsayacağını açıklayan MEB, bu kapsamda hazırlanan ilk soru kitapçığını erişime açtı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu hepimiz için yeni bir deneyim, yeni bir yolculuk, yeni bir durum. Gayreti birlikte gösterecek, aksaklıkları birlikte aşacak, süreci birlikte tamamlayacak ve okullarımızın kapılarını çocuklarımıza yeniden birlikte aç...

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Tüm sınav tarihleri gözden geçirildi ve yeniden düzenlendi. YKS, MEB’in önereceği müfredat ve kazanımlara göre önceki yıllarla aynı çerçevede olacak dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi yayınladı

Boğaziçi Üniversitesi, koronavirüs nedeniyle yapılacak uzaktan eğitim süresince ihtiyacı olan öğrencilerine internet destek bursu verecek.

Bilim insanlarının corona virüs salgınına karşı uyarılarına kulak verip evden mümkün olduğunca çıkmamak en iyi tedbirlerden biri. Yalnız durum böyle olunca özellikle de 14 gün kuralına uymak zorunda kalanların evde canları biraz sıkılabilir. Ama teknol...

20-21 Haziran’da yapılması planlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 25-26 Temmuz’a ertelendi. Sınavda sorulacak soruların kapsamı Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen tekliflere göre şekillenecek. Üniversitelerde bahar dönemi boyunca uzaktan eğitim...

Koronavirüse karşı verdiğimiz mücadelede bugünlerde en çok sosyal izolasyona ihtiyaç duyuyoruz… Sağlık çalışanlarına verebileceğimiz en büyük destek, evde kalarak virüsün yayılımını engellemek. İşte evde kalanlar için 15 film önerisi. Habertürk sinema yazarı Mehmet Açar, seyredenlere moral aşılayacak 15 duygusal film seçti

YKS başvuruları ne zaman? 2020 YKS sınav tarihleri 2020 YKS sınav başvuruları için geri sayım başladı. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler üç oturumda YKS sınavına girecek. TYT-AYT-YDT testlerine katılacak öğrenciler sınav başvuru tarihlerini araştırmaya başladı. ÖSYM'nin yayımladığı sınav takvimini ve başvurular ile ilgili bilgileri haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 'Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı'na yeni seçilen 5 üniversiteyi açıkladı. Saraç, Bütün bu üniversitelerimizden beklentimiz, kendilerine verilen ihtisaslaşma alanında 'Hedeflenmiş Sosyo-Ekonomik Araştırma Programları'nı geliştirmeleri ve bu programın bölgenin kalkınmasına anlamlı değerler sunmasını sağlamalarıdır dedi.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), dünyada en yaygın kullanılan Öğrenme Yönetim Sistemleri'nden biri olan Blackboard programında tüm dersleri tanımlayarak, 2019-2020 bahar dönemindeki dersleri dijital ortama taşıdı.

Sözleşmeli öğretmen başvuruları ne zaman başlıyor? Sözleşmeli öğretmen hangi kadrolara alınacak? Binlerce adayı ilgilendiren atama takviminde yer alan sözleşmeli öğretmenlik alımı başvuruları için geri sayım başladı. Adayların gözü artık 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin tercihlerin gerçekleştirileceği ve ardından merakla beklenen atamaların yapılacağı tarihlerde. Peki sözleşmeli öğretmenlik tercihleri ne zaman başlayacak?

Anadolu Üniversitesi tarafından Türkiye'de 100'ün üzerinde üniversiteden 28 bin 520 öğrencinin katıldığı WhatsApp kullanımı araştırması yapıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 20'sinin beş saat ve üzerinde uygulamayı kullandığı, yüzde 31'inin de üç ile...

Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında 16 pilot üniversitedeki 3 bin öğretim üyesi ve yaklaşık 36 bin öğrenciye dijital dönüşüm eğitimi verildi. Akademide ‘Açık Erişim ve Açık Bilim’ çalışmaları başlatıldı. ‘Geleceğin Meslekleri, Meslekleri...

Buzdolabında bulduğunuz bir yumurtanın kabuğunu kırmadan çiğ mi yoksa pişmiş mi olduğunu anlayabilir misiniz? Yumurta pişirildiğinde iç yapısı önemli derecede değişir. Ancak dış görüntüsüne bakarak pişmiş bir yumurtayı çiğ bir yumurtadan ayırt etmek zordur. Deneyler köşesinin bu etkinliğinde kimya ve fizik bilgilerimizi kullanarak bir yumurtanın kabuğunu kırmadan çiğ mi yoksa pişmiş mi olduğunu nasıl anlayabileceğimizi öğreniyoruz.

Yarıyıl tatilinde ‘uzaya çıkmak’ ya da ‘Ay’da yürümek’ ister misiniz? Eğer böyle bir tatil düşünürseniz Uzay Kampı Türkiye’nin, sömestir tatiline özel, hem öğrenip hem de eğlenebileceğiniz kamp seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Bütünleştirici eğitime 2023 eğitim vizyonunda önemli yer ayırdık. Bu proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerle bütünleştirici eğitimle ilgili toplumsal duyarlılığı daha da arttırmaya çalışacağız dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Mühendislik Fakültesinde 2 gün süren "STEM Makers Fest /Expo" etkinliği bilim ve teknoloji meraklılarını bir araya getirdi.

MEB, BİLSEM’lerde görevli öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimi için kapsamlı bir paket program hazırlandı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, BİLSEM'lerde görev yapan ve lisansüstü eğitim yapmamış öğretmenlerimize, uzaktan eğitim yoluyla yükse...

MEB, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamında sağlıklı yaşam, alkol, tütün, madde ve teknoloji bağımlılığı konusunda milyonlarca öğrenci, öğretmen ve veliye ulaştı. Programla 2019'da 7 milyon 889 bin 426 öğrenci, 1 milyon 929 bin 422 veli ile ...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA üzerinden meslektaşlarına seslendi. Selçuk, 'Türkiye'nin 957 ilçesine öğretmen destek noktaları açıyoruz. Şu an tasarım aşamasındayız ve en kısa zamanda her ilçede yapılanmamızı tamamlayacağız. Bu öğretmenlerimiz iç...

ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınavların takvimi bugün ÖSYM tarafından açıklandı. Resmi internet sitesinden yayınlanan bilgilere göre adayların merak ettiği 2020 takvimi bugün duyuruldu. Buna göre adaylar girecekleri sınav tarihlerini öğrenmiş ola...

Eindhoven Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde 20'li yaşlardaki öğrenciler arasında diz üstü bilgisayarı ile uğraşan 9 yaşındaki Laurent Simons'u, uzaktan görenler, öğretim üyelerinden birinin çocuğu sanıyor. Ancak o, önümüzdeki günlerde lisans eğitimini tamamlayarak "dünyanın en genç üniversite mezunu unvanını" alması beklenen bir öğrenci.