| Bilim | Teknoloji | Sağlık | Bilim Dünyası | Eğitim



Oyun konsollarının birkaç yılda bir yeni özelliklere sahip modelleri çıkıyor. Akıllı telefon modelleri neredeyse her yıl güncelleniyor. Daha birkaç yıl öncesine kadar yüksek çözünürlüklü televizyonlara sahip olmak isterken artık üç boyutlu televizyonlara ilgi gösteriyoruz.

Yapay zeka alanında dünyanın öne çıkan şirketlerinden olan, 2 milyar doların üzerinde değerlemeye sahip ABD merkezli Afiniti, yapacağı yatırımla Türkiye'yi şirketin teknoloji üslerinden biri olarak konumlandırmayı hedefliyor.

Japon Olympus şirketi, kamera sektöründen çekilme kararı aldı. Şirketin görüntüleme biriminin 2014'te Sony'den VAIO dizüstü bilgisayar markasını satın alan JIP adlı bir yatırım fonuna satılacağı açıklandı.

Türkiye'de hükümet sosyal medyanın denetlenmesine yönelik yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Dünyada hangi ülkede sosyal medyayla ilgili hangi düzenlemeler var? Sosyal medya şirketleri zararlı içeriklere karşı hangi önlemleri alıyor?

Teknoloji şirketi Fujitsu, koronavirüsle mücadelede 'yeni normal' kapsamında Japonya'daki binalarının kapasitesini yarıya indirip evden çalışma sistemini kalıcı hale getireceğini duyurdu.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında dünyanın birçok bölgesinde çok sayıda insan evden çalışmaya başladı. Bu süreçte işverenlerin, çalışanların performansını takip etmesini sağlayan bazı uygulama ve programların kullanımı da arttı.

NASA, uzayda kullanabileceği tuvalet ihtiyacı için vatandaştan destek istedi. Ay'da kullanılabilecek tuvalet için fikir isteyen NASA tuvaletİ tasarlayanlara ödül olarak 35 bin dolar verecek.

HAVELSAN, başta yurt içi ve dışında operasyonlar yürüten güvenlik güçleri olmak üzere kamu için “yüksek gizlilik” ve “güvenli haberleşme” olanağı sunan “İLETİ” adı verilen bir sistem geliştirdi. WhatsApp`ın yerini alacak bu sistem, cep telefonuna yüklenecek. Güvenlik güçleri, internet üzerinden sesli görüşebilecek; mesajlaşabilecek. Böylece, kritik öneme sahip veri ya da bilgi başka bir ülkenin kontrol sahasından çıkacak. Sistemin, testleri tamamlandı. Başarı sağlandı. Tanıtımının kısa süre içinde yapılması bekleniyor.

“Makineler insanların zekâlarını kullanarak yaptıkları işleri benzer şekilde yerine getirebilir mi?” sorusuyla başlayan yapay zekâ çalışmaları 1950`lerden beri popülerliğini artırarak devam ediyor. Yapay zekâ teknolojileri geçmişte yaşamımızı ve işlerimizi kolaylaştıracak çeşitli programlar ile -mesajlaşma ve veri paylaşma gibi- basit ve sınırlı işlemleri gerçekleştirebiliyordu. Ancak şu an bizimle sohbet edebiliyor, önerilerde bulunabiliyor hatta duygularımızı bile tespit edebiliyor.

Space.com ile geçmişe gidip, her gün farklı bir uzay olayını konu alıyoruz. Valentina Nikolayeva Tereşkova, 16 Haziran 1963 günü uzaya yolculuk eden ilk kadın unvanını aldı. O zamanki Sovyetler Birliği`nde kozmonot olan Tereşkova, uzaya Vostok 6 göreviyle fırlatıldı ve Dünya`nın etrafında 70.8 saatte 48 defa döndü. Bu miktar, neredeyse üç günü uzayda geçirmek demek!

Koronavirüs pandemisi milyonları uzaktan çalışmaya, öğrenmeye ve sosyalleşmeye zorlayınca, sanal toplantı uygulaması Zoom'un kullanımı Nisan ayında dünya genelinde 30 kat arttı. Firma sanal ortamda günlük 300 milyondan fazla katılımcı ağırlarken, ödeme yapan müşterilerini de üçe katladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu yıl ev sahipliği yapacakları Türkiye'nin teknoloji buluşması TEKNOFEST 2020'ye ilişkin, 'Pandemiyle birlikte birçok insanı bir arada tutacağımız festival anlayışından çıkıp, yarışmaların online yapıldığı, deneyapların, milli ve yerli teknoloji altyapımızın gençler tarafından büyük bir vizyonla devam ettiği bir süreci revize edeceğiz.' dedi.

Ağrı'da, koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 ilde 4 gün boyunca uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması dolayısıyla polisler drone destekli bayram denetimi yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında toplu ulaşım araçlarıyla seyahat etmek isteyenlerin Hayat Eve Sığar (HES) adlı mobil uygulamadan kod almaları gerekeceğini söyledi. Koca, uygulamanın ne zaman başlayacağını ise açıklamadı. HES Kodu nedir, nasıl alınır, uygulama güvenilir mi?

Koronavirüs salgınıyla beraber hem iş, hem de sosyalleşmek için ekranlarda geçirdiğimiz süre arttı. Uzmanlar bu durumdan rahatsız olanlara sağlıklı kalabilmek için beş tavsiye veriyor.

Dünya, salgın sonrası "yeni normal" olarak ifade edilen yaşam tarzına uyum sağlamaya çalışırken, video konferans yoluyla iletişimin önemini sürdüreceği bekleniyor. Bu alanda lider olan Zoom, Çin'den Alibaba ve Tencent'in geliştirdiği rakip uygulamalarla karşı karşıya.

Antalya'da bir enerji firmasınca üretilen ve üzerinde güneş panelleri bulunan şemsiyelerin, güneşten korurken aynı zamanda telefonları şarj etme ve aydınlatma imkanı sunduğu belirtildi.

İnternet bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran önemli bir kaynak. Ancak bazı riskler de barındırıyor. Örneğin yalan haberlerin internette çok hızlı yayıldığını duymuşsunuzdur. Yakın zamanda yapılan bir araştırma yanlış bilimsel bilgilerin de internette yayıldığını gösteriyor.

MEB, özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden tüm öğrenci ve velileri için geliştirilen eğitim içerik ve etkinlerini, ‘Özelim Eğitimdeyim` adlı mobil uygulamada toplandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uygulamanın uzaktan eğitim sür...

Kaspersky Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout: 'Bu tür malzemeler, kimlik hırsızlığı ve siber zorbalık için kullanılabiliyor veya zarar verme potansiyeline sahip dijital izlere dönüşebiliyor' açıklamasında bulundu.

Bursa'da bir grup gönüllü mühendis, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele çalışmaları kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde 'acil durum solunum cihazı'nın prototipini üretti.

Milli Eğitim Bakanlığının koronavirüsle mücadele kapsamında yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucu, Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri tarafından üretilen Ultraviyole-C hava sterilizasyon cihazının tanıtımı yapıldı. Okul Müdürü Talha Bektaş: 'Amacımız, havada partiküller halinde bulunan koronavirüs parçacıklarının ultraviyole ışınıyla sterilize edilmesini sağlamaktı' açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin küresel pazarlardaki turizm tanıtımını üstlenen Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı (TGA), Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde.

Türk Telekom`un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, dijital patoloji alanında yenilikçi teknolojiler üreten yerli yapay zeka firması Virasoft`la güç birliği yaptı.

Ticaret Bakanlığı, resmi kurumların logoları kullanılarak yapılan kredi kartı dolandırıcılığına ilişkin uyarıda bulunurken bir uyarı da siber güvenlik uzmanlarından geldi. Koronavirüs salgının ortaya çıkardığı panik havasını fırsata çevirmek isteyen bilgisayar korsanlarının özellikle sahte koronavirus vaka haritaları üzerinden harekete geçirdikleri kötü amaçlı yazılımlar ile bilgisayar ve cep telefonlarına sızdığına dikkat çeken uzmanlar, 5 e-posta türüne ilişkin ise uyarıda bulunuyor.

Covid-19 salgını devam ederken, bir yandan sağlık çalışanlarının en önemli koruyucu ekipmanlarından biri olan maskelerin tedarikindeki sıkıntılar, diğer yandan da halkın hastalıktan korunmasında ne kadar etkili olduğuna dair tartışmalar da yapılıyor. Yüz maskeleri kaç tür ve bunların koruyuculuğu nasıl? Dünyada hangi standartlar uygulanıyor? Türkiye'de son dönemde popülerleşen "siyah nano maskeler" ne kadar etkili?

Papilon Savunma, Sırbistan Polis Teşkilatı'nda kullanılmak üzere Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi (APFIS) ve bazı bileşenlerini içeren 1,3 milyon liralık yazılım ve hizmet sözleşmesi imzaladı.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle evlerinde kendilerini sosyal izolasyona alan gençler, webmaster platformlarından r10.net'in başlattığı kolay üyelik kampanyasına yoğun ilgi gösterdi. R10.net Yönetim Kurulu Başkanı Çetin: 'Normalde bizim platformumuza günde 500- 550 bin kişi girerken şu anda 700 binin üzerine çıktık. Yani yaklaşık olarak yüzde 40'lık bir artış oldu diyebiliriz' şeklinde durumu açıkladı.

Türkiye`nin ilk yerli gözlem uydusu olarak TÜBİTAK Uzay tarafından tasarlanıp üretilen “Rasat”, uzaydaki 9 yılını dolduruyor.

Koronavirüs teşhisinde kullanılabilecek bir uygulama üzerinde iki ayrı üniversitede yürütülen bağımsız çalışmalarla, ses ve öksürüğün değerlendirilmesi ve teşhise yardımcı olunması umuluyor.

Günlük internet kullanım süresi 10 saat ile rekor seviyelere ulaşırken, bu yoğunluğa cevap verecek veri merkezleri ise 7/24 teyakkuzda.

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan korona virüs salgını, insanların evlerinde daha çok zaman geçirmesine ve interneti daha fazla kullanmasına yol açtı. Bu süreç elbette markaların iletişimini de etkiledi. Sosyal hayatta mesafeler artarken, markalar ve tüketiciler dijitalde daha çok yakınlaştı.

Çoklu görüntülü görüşme imkanı sunan Zoom adlı uygulamanın öğretmenlerden haberleri olmadan 50 dolar kestiğine dair iddialar dolaşırken bunun mümkün olmadığı ortaya çıktı. Bazı öğretmenlerin farkında olmadan uygulamanın premium özelliklerini satın alması üzerine böyle bir sorun yaşadığı belirlendi. Uzmanlar, uygulamada 100 kişilik bir video-konferansın 40 dakika boyunca ücretsiz olarak kullanılabildiğinden bahsedip öğretmenlerin paralı üyelik satın almaması gerektiğini dile getiriyor.

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kuantum Optiği ve Elektroniği Teknolojileri Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Afif Sıddıki ve ekibi, ultraviyole ışınlarını kullanarak koronavirüsü 15 saniyede öldüren üç ayrı cihaz geliştirdi.

Google, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında kimlerin 'Evde kal' uyarılarını dikkate alıp almadığını göstermek için konum verilerini açıklayacağını duyurdu...

En iyi fotoğraf düzenleme programları arasında yer alan Skylum Luminar 3, Skylum tarafından kısa süreliğine ücretsiz olarak dağıtılıyor. Programı ücretsiz olarak edinmek için yapmanız gereken tek şey Skylum`un e-posta servisine üye olmak.

Çin, Singapur ve İsrail başta olmak üzere bazı ülkeler koronavirüs haritasını çıkarmak için cep telefonlarına yüklenen izleme ve takip sistemlerini kullanılıyor. Ancak toplanan verilerin kişisel bilgi ihlali olduğu eleştirileri de yapılıyor.

Belçika hükümeti, bu yılın başlarında radyasyona yönelik endişeler yüzünden bir 5G denemesini durdurmuştu. İsviçre, 5G şebekesinin sergilediği tehlikeleri takip ediyor. İngiltere Avam Kamarası`nın bir...

Koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortamda yapılan işlem sayısıyla birlikte, dijital tehdit de arttı. Kimlik kartı bilgilerinin çalınması, kişisel hesapların ele geçirilmesi, sağlık bilgileri başta olmak üzere kişisel verilere ulaşılması dijital suçların başında geliyor. Bu tuzaklara düşmemek için karmaşık şifre seçilmesi ve bilinmeyen e postalın açılmaması ve uygulama seçiminde özen önemli.

İnternet, koronavirüsle ilgili çok sayıda yanlışÂ bilgiyle dolu. Uzmanlar da bu nedenle herkese "bilgi hijyeni" çağrısı yapıyor. Peki bu dönemde kötü ve yanlış bilgilerin yayılmasını durdurmak için neler yapabilirsiniz?

Tesla'nın kurucusu Elon Musk, ABD'de koronavirüs vakasının en çok görüldüğü yer olan New York'a yüzlerce solunum cihazı bağışlıyor. Cihazlar, Çin'de üç imalatçı tarafından üretildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda koronavirüsle mücadelede yeni önlemler açıkladı. Erdoğan, tedbirlerin 30 büyükşehirde 'titizlikle uygulanacağını' söyledi.

IBM'in geliştirdiği dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Summit, koronavirüsü durdurabilecek 77 kimyasal belirledi. Bunun koronavirüs aşısı için önemli bir adım olabileceği belirtiliyor.

Korona virüsü nedeniyle tüm dünyanın evlerine çekilmesi internet kullanımında ciddi bir artışa neden olurken Anadolu Üniversitesi, interneti meşgul etmemek, kolayca hızlı internete erişebilmenin yolları konusunda vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulundu.

Corona virüs salgını ile evden çalışan ekipler, işlerin aksamaması adına daimi bir iletişim içerisindeler. Bu iletişim, herkes kendi evindeyken aynı ortamda bulunulması kadar sağlıklı olmasa da bazı araçlar, bu konuda kişilere yardımcı olmayı hedefliyor. Screen de bu uygulamalardan biri.

Dünya çapındaki gönüllülerden oluşan bir kişisel bilgisayar ağı olan Folding@home, COVID-19 için saniyede 1,5 kentilyonluk işleme ulaştı. Bu değerler, dünyanın en hızlı süper bilgisayarını dahi geride bırakıyor.

İtalya'da koronavirüs hastalarının hayatını kurtaran mühendislere medikal firmadan dava tehdidi. 11 bin dolarlık solunum valfini 1 dolara mal ettiler.

Son olarak jandarma envanterindeki helikopterleri modernize eden ASELSAN, Türkiye'de askeri fabrikalardan sonra en fazla sayıda helikopter üzerinde modifikasyon gerçekleştiren kuruluş oldu.

Google'ın sağlık araştırmaları birimi Google Health ve İngiltere'deki Imperial College'ın geliştirdiği bir yapay zeka programı, filmleri iki doktorun birden incelemesi kadar iyi sonuçlar verdi.

İnsansız Hava Aracı (İHA) üreticisi DJI, bu araçların kimliğini ve kullanıcılarının yerini tespit eden bir cep telefonu uygulaması geliştirdi. Çin merkezli şirket, uygulamanın İHA'lardan kaynaklanan güvenlik tehditlerinin önlenmesine ve kamuoyunda kaygılarının azalmasına yardımcı olacağını söylüyor. Ancak farklı görüşü savunan uzmanlar da var.

Kayseri`de 2 lise öğrencisinin geliştirdiği yapay zeka, hafızasındaki 11 bin kelimeden şimdiye kadar yazılmamış şiirleri yazıyor.

Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın üst yöneticisi (CEO) Elon Musk, şirketin ABD dışındaki ikinci fabrikasının Almanya`nın başkenti Berlin yakınlarında kurulacağını duyurdu.

Yazılım dünyasını bir araya getiren Webrazzi Developer 2019, Raffles İstanbul'da gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk konuşmacısı Softtech Genel Müdürü M. Murat Ertem, ‘Dünyayı dönüştürüyoruz, peki ya kendimizi?` başlıklı bir konuşma yaptı. Konferansta en yeni teknolojiler değerlendirilirken, teknoloji şirketlerinin altyapısal dönüşüm hikayeleri gibi geliştiricilerin gündemini oluşturan birçok başlık ele alındı.

Instagram beğeni sayılarını ABD`de de göstermeyecek Instagram beğeni sayılarını ABD'de de önümüzdeki haftadan itibaren göstermeyecek. Halihazırda yedi ülkede beğeni sayıları gösterilmiyor. Fenomenler gönderileri artık daha az insana ulaştığı için uygulamadan şikayetçi.

WhatsApp ile Netflik arasında tanıtım anlaşması Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp yeni güncelleme ile Netflix kullanıcılarını sevindirdi. Artık Netflix tanıtımları, WhatsApp sohbet pencereleri içinde de oynatılabilecek.

Çin 6G için çalışmalara başladı Çin devlet medyası kısa süre önce 5G teknolojisini hayata geçiren Çin'in, 6G teknolojisi için çalışmalara resmi olarak başladığını bildirdi.

Facebook, şirketin kurumsal kimliği ve uygulamaları arasında görsel ayrım oluşturma amacıyla oluşturduğu yeni logosunu tanıttı. Facebook Üst Düzey Pazarlama Yöneticisi Antonio Lucio, 'Tanıttığımız yeni logo, Facebook şirketinin kendi markasını ve kurumsal kimliğini koruyarak şirket ve uygulamaları arasında ayrım oluşturacak. Facebook şirketinin parçası olan ürün ve servisler hakkında daha şeffaf olmaya başladık ve haziran ayında başlattığımız uygulamayla bütün uygulamalarımızda 'Facebook'tan' ibaresine yer verdik' dedi.

Amerikan teknoloji devi, ultra hızlı lazer optik ve yapay zeka teknolojisiyle dijital kayıt yapan ve yüzlerce yıl dayanabileceği söylenen bir veri depolama sistemi geliştirdi. Camın kaynar suya atılması, fırınlanması, mikrodalga fırına konulması, manyetik alana maruz kalması ve hatta sel sularına kapılması halinde bile bilgilerin korunduğu öne sürülüyor.

ASELSAN Araştırma Merkezi'nde, dünyanın ilk kenarları açık, çizgisel tarama yapan Manyetik Parçacık Görüntüleme Prototip Sistemi geliştirildi. ABD patent tescil kararı alınan sistemle hem biyosavunma hem de sağlık teknolojileri alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi planlanıyor. Elde edilen bilgi birikimi ve fikri hakların kazanılmasıyla Türkiye'nin sağlık ve biyosavunma sektöründe gelişmiş teknoloji üretimine ve ihracatına katkı sağlanması hedefleniyor.

Trabzon'da Doğru Taraftan Bak Sivil İnisiyatif Grubu'nca düzenlenen ve toplumda internetin var oluş amacına uygun kullanımının artırılması amaçlanan 'İnternet Reçetesi' programında, sosyal medyanın önlenemez yükselişi ile internet bağımlılığı gibi konulara ilişkin sunumlar yapıldı. Grup kurucularından oyuncu Seymen Aydın, internetin muhteşem icat olduğunu belirterek, 'İnternet uçsuz bucaksız bir derya. İçerisinde boğulabilirsin, kulaç da atabilirsin. Samimi bir ortamda öğrenci arkadaşlarımızla karşılıklı fikir alışverişi yapmak istedik' dedi.

Microsoft yüzlerce yıl dayanabilecek bir veri depolama teknolojisi geliştiriyor. Şirketin geliştirdiği sistemde bilgiler kuvars cama dijital kayıt ile geçiriliyor. İddialara göre camın kaynar suya veya fırına atılması halinde bile veriler korunuyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, düzenlediği konferans, toplantı ve seminerlerde sunduğu kokart tercihleriyle, katılımcıların görüntü ve fotoğrafının izinsiz çekilmesinin önüne geçiyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronot ve kozmonotlar için inek hücrelerinin 3 boyutlu yazıcıyla çoğaltılması yoluyla biftek üretildi. Bu teknolojinin gelecekte Ay ve Mars'ta kurulabilecek olan ilk kolonilere protein sağlayabileceği ifade ediliyor.

Günümüzün aktif araştırma alanlarından biri esnek elektronik cihazlar. Bu cihazların elektronik derilerden (insan cildi gibi çevresel koşulları algılayabilen esnek elektronik cihazlardan), yapay kaslara ve giyilebilir sağlık tarama aletlerine kadar pek çok kullanım alanı var. Tüm bu cihazlar için gerekli olan en temel bileşenlerden biri, mekanik zorlamalara maruz kaldıklarında bile iyi iletken özellik gösteren esnek malzemeler. Ancak böyle malzemeler üretmek zordur.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından TEKNOFEST`e özel ilk kez sergilenen Milli Muharip Uçağı prototipinin yanı sıra, stantta sanal gerçeklik gözlüğüyle MMU kullanma deneyimi sağlandı.

İnsan gibi nefes alarak kokuları tanıyan ve ayırt eden 'Elektronik Burun', özellikle sağlık ve gıda alanında önemli çalışmalara yardımcı olacak. Yapay gıdaların üretilmesiyle ortaya çıkan gıda dolandırıcılığına dikkat çeken Doç. Dr. Sadullah Öztürk, 'Örneğin çam fıstığı aldığımızı zannediyoruz ama bu bezelye tozu çıkıyor. Et yediğimizi zannediyoruz halbuki soya fasulyesi yiyoruz. E-Burun, tüketilen gıdaların gerçekliğini ayırt edecek' dedi.

İstanbul'da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından büyük korku yaşandı. Vatandaşların depremin hemen ardından yapmak istedikleri ilk şey telefonlar üzerinden iletişim kurmaya çalışmak oldu. Ancak bu süreçte GSM firmaları uzun süre hizmet veremedi. Bu sorun; olası bir büyük felakette GSM firmalarının servis sağlarken yaşayacağı sıkıntılar ve milyonlarca vatandaşın iletişiminin kopması gibi bir felaket senaryosunu gözler önüne serdi.

Facebook gözünü zihin okuma bilekliğine dikti! Daha önce zihin okuma konusunda çalışmalar yapan ve artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerine çalışan Facebook şimdi de zihin okuma bilekliğiyle karşımıza çıkıyor. Sinirsel arayüz platformu laboratuvarı CTRL-'ı satın alan Facebook zihin okuma cihazları konusunda adım atmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yarın TEKNOFEST'e katılacağını duyururken, vatandaşları da Atatürk Havalimanı'na davet etti. Erdoğan mesajında, 'Büyük Türkiye heyecanını yüreğinde taşıyan tüm vatandaşlarımızı Atatürk Havalimanı'na bekliyorum' ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde sergilenecek milli ürünler ve teknolojilerle yapılacak gösteriler Türksat tarafından yaklaşık 33 milyon piksellik ultra HD 8K kalitesiyle çekilecek.

Baykar Teknik Müdürü Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne (TEKNOFEST İstanbul) katılımın geçen yıla oranla çok daha yoğun olduğunu belirterek, 'Geçen yıl Teknofest'e 60 farklı ülkeden 550 bin ziyaretçi katıldı. Bu yıl 122 ülkeden katılım oldu. Türkiye'nin her tarafından çok daha yoğun bir katılım var. İlk 2 günde 250 bini geçtik.' dedi.

Kamera karşısında yemek yerken çektiği videolarla YouTube'da 2 milyondan fazla takipçi sayısına ulaşan Bethany Gaskin yıllık 1 milyon dolardan fazla kazanıyor. Sağlıksız beslenmeyi teşvik ettiği eleştirilerine ise "Kaygı bozukluğu olanlara va yalnızlıktan şikayetçilere destek oluyorum" karşılığını veriyor.

Baykar tarafından geliştirilen ve ilk uçuşuna sayılı günler kalan Bayraktar Akıncı TİHA, TEKNOFEST'te ilk kez sergilenecek. Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması öngörülen Cezeri Uçan Araba da ilk kez kamuoyu önüne çıkacak.

Uluslararası teknoloji etkinliği ITU Telecom World`de, Turkcell`in engellilere yönelik projeleri büyük takdir topladı. Budapeşte`de düzenlenen organizasyonda Turkcell Engelli Çözümleri Ürün Yöneticisi Gamze Sofuoğlu, Turkcell`in engelli bireylere yönelik uygulamalarını anlatırken “Tüm teknolojimizi sosyal bariyerleri yıkarak dünyayı daha eşit, erişilebilir ve engelsiz kılmak için kullanıyoruz” dedi.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ile Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) ortaklığında üretilen İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri Sistemi'ne ilişkin protokol imzalandı.

1,80 boyunda ve 163 kilo olan Fedor'u taşıyan uzay aracı Soyuz MS-14, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Fedor, 10 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kozmonotlara yardım edecek.

Samsun'un İlkadım ilçesinde yaşayan emekli koltuk döşeme ustası Resul Özşahin, jant ve lastikten süs eşyası, salıncak ve saksı yaparak geri dönüşüme katkı veriyor. Emekli olduktan sonra şehir hayatından uzaklaşmak istediğini söyleyen Özşahin, 'Bulunduğum bölgede güzel bir köy yaratalım dedim. Çalışarak atıl ürünlerle çiçeklik yaptım, salıncak yaptım. Janttan saksı yaptım' dedi.

Bilim insanları yakın gelecekte firmaların hatta bireylerin tıpkı drone`lar gibi kendilerine özel küp uydularının olabileceğini belirtiyorlar. Doç. Dr. Korhan Levent Ertürk, bu küp uydular ile anlık görevleri uzayda yaptırabilecek kabiliyete sahip olunabileceğini ifade ederek, 'Türkiye bu yeteneği kazanırsa ve çok miktarda küp uyduyu uzaya gönderirse, ciddi anlamda uzaydaki çalışmalar alanında göstermiş olduğu performansı ile kendi geleneksel teknolojik gelişmelerini rahatlıkla kullanabilir” dedi.

Türkiye`yi Güney Kore`de düzenlenen dünya robot yarışmasında temsil edecek Güngören İTO Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri yola çıktı.

Türkiye'deki genç oyun geliştiricilerini bir araya getirecek 'Oyun Geliştirme Yaz Kampı', 20 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Kocaeli'de düzenlenecek.

Google`da tatil trendi “Ücretsiz kamp alanları” Türkiye'de tatil alışkanlıklarının değişimi istatistiklere de yansıdı. Huzur ve ekonominin bir arada olduğu, klasikleşen tatil eğlence dayatmasının ötesinde özgürlüğün hissedildiği kamp tatilleri Google aramalarında dikkat çekici şekilde arttı.

Bilim insanları, bir kişinin konuşmasını doğrudan beyninden almanın yöntemini buldu. Bu buluş, bir insanın belirli kelimeler söyleme niyetinin beyin sinyallerinden nasıl arındırılabileceğini ve doğal konuşmaya ayak uyduracak kadar hızlı bir şekilde metne

Akıllı telefon üreticisi OPPO, nakliye konteynırını fütüristik bir otele dönüştürerek ve son teknolojiyle donatarak dünyanın ilk 5G otelini Avustralya'da hizmete açtı.

Yandex artık nöbetçi eczaneleri gösterecek! 39 il için aktif Navigasyon uygulamasına daha önce nöbetçi eczaneleri ekleyen Yandex, nöbetçi eczaneler kapsamını genişletiyor. Şirket yeni bir internet sitesi açarak bu özelliği navigasyon dışına taşıdı. Şu an 39 ilin nöbetçi eczaneleri yeni sitede yer alıyor.

İsviçre'nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi'nde geliştirilen bir sistemle motor becerileri hasar görmüş insanların beyin sinyalleriyle bilgisayar oyunu oynamaları sağlanıyor. Amaç gelecekte hastaların zihin gücüyle tekerlekli sandalyeyi kontrol etmesini sağlamak.

Dünya genelinde 1.5 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan ve Instagram ile WhatsApp uygulamalarının da sahibi olan Facebook, Ar-Ge çalışmalarını da sürdürüyor. Son olarak şirketin insan beynini okuyabilen ve bunu metne dönüştürebilen yapay zeka teknolojisi geliştirdiği belirtildi. İnsanların aklından geçenleri yazıya dönüştürebildiği iddia edilen yapay zeka teknolojisi bilim ve teknoloji dünyasında geniş yankı uyandırdı.

İHA ve SİHA`ları üreten Baykar, Türkiye`nin ilk milli uçan arabasını da üretiyor. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, “CEZERİ” adını verdikleri uçan arabanın prototipini hazırladıklarını duyurdu. CEZERİ`nin yetişmesi halinde eylül ayındaki TEKNOFEST`te uçacağını söyleyen Bayraktar, sosyal medyadaki takipçilerinden tasarım konusunda görüş istedi.

Tekirdağlı bir grup lise öğrencisi, geliştirdikleri 'nöbetçi ateş ölçer' cihazıyla ailelerin yaşamını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması, bilgisayar korsanlarının bir grup kullanıcıyı hedef alarak telefonların işletim sistemini ele geçiren bir yazılım yüklediğini açıkladı. Peki saldırının arkasında kim var? Kimler etkilendi? Şirketin yanıtı ne oldu?

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, iyi bir 5G şebekesini oluşturmak için fiber altyapısının tamamlanması gerektiğini söyledi.